تنها چند روز پس از سفر اوباما به مسکو
روسیه ((اسکندر)) را به رخ آمریکا کشید
درحالی که هنوز چند روزی از سفر اوباما به مسکو و بدرقه وی توسط روسها با توافقاتی راجعبه افغانستان و تفاهمنامهای درباره کاهش تسلیحات هستهای نمیگذرد رئیس جمهور روسیه، بار دیگر از استقرار موشکهای اسکندر در استان کالینیگراد در صورت عملی شدن طرح سپر موشکی آمریکا صحبت کرد تا ضمن زدودن تصاویر فریبنده مهماننوازی روسیه به مهمان چند روز گذشته خود، درباره جدیت مواضعش هشدار داده باشد.
به گزارش ریانوستی، دیمتری مدودف روز جمعه طی کنفرانسی مطبوعاتی در پایان اجلاس سران G8 در آکویلا گفت که ایده امکان استقرار مجموعههای موشکی «اسکندر» در کالینیگراد در صورتی که آمریکا از استقرار سپر ضد موشکی در اروپا منصرف نشود، هنوز هم به قوت خود باقی است. این در حالی است که مدودف در جریان سفر اوباما به روسیه با لحنی آرامتر از حد معمول گفت که هیچ کس نمیگوید که دفاع موشکی به خودی خود مضر یا تهدیدی علیه طرف خاص است. اما در نشست سران گروه هشت در ایتالیا مدودف به موضع سنتی روسیه در خصوص این سیستم بازگشت و آن را «مضر» و «تهدیدی علیه روسیه» توصیف کرد. وی گفت: از نظر ما این کار (استقرار سپر ضدموشکی در اروپا) تصمیمی اشتباه است. و اگر شرکای ما تمایل به رد آن نشان دهند ـ که ما بر آن امیدواریم ـ ما میتوانیم به توافق برسیم. اگر ما نتوانیم در این مورد به توافق برسیم، ایدهای که من در پیام به مجمع فدرال آن را بیان کردم، هنوز به قوت خود باقی است. مدودف در پیام خویش به مجمع فدرال (مجلس دوما و مجلس شورای فدراسیون روسیه) مورخ پنج نوامبر سال 2008 اعلام کرد که یکی از پاسخهایی که روسیه در صورت استقرار موشکهای رهگیر در کنار مرزهای خود خواهد داشت، استقرار مجموعههای موشکی تاکتیکی «اسکندر» در استان کالنینگراد و همچنین جنگ الکترونیکی با تجهیزات سپر ضد موشکی است. رئیس جمهور آمریکا قبل از سفر به مسکو تصریح کرد که هر گونه تلاش مسکو برای مرتبط کردن کنترل تسلیحات به مسأله دفاع موشکی را نخواهد پذیرفت و تکرار کرد که موضوع واشنگتن این است که هر گونه سیستم دفاع موشکی برای حفاظت در برابر کشورهای شرور است نه روسیه. به عقیده کارشناسان اگر چه اوباما نسبت به جورج بوش، رئیس جمهور سابق آمریکا در مورد استقرار 10 موشک رهگیر در لهستان و سیستم راداری در جمهوری چک اشتیاق کمتری از خود نشان میدهد، ولی بعید است که بدون دریافت چیزی این برنامه را متوقف کند.
گروه هشت پیام جدیدى براى ایران نداشت
وزیر امور خارجه به بیانیه نشست سه روزه هشت کشور صنعتی دنیا در ایتالیا واکنش نشان داد و گفت که از نشست سران هشت کشور صنعتی پیام جدیدی دریافت نکردهایم. به گزارش واحد مرکزی خبر، منوچهر متکی روز گذشته در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای عمانیاش، از تداوم بررسی بسته پیشنهادی ایران به غرب خبر داد و گفت: از نشست سران هشت کشور صنعتی پیام جدیدی دریافت نکردیم، ولی مواضع جمهوری اسلامی در قالب یک بسته پیشنهادی در دست تدوین است که میتواند مبنای خوبی برای گفتوگو با غرب باشد.
متکی ادامه داد: اخباری که مطرح شده حکایت ازاین دارد که در زمینههای مختلف، اعضا دیدگاههای مختلفی داشتند که در برخی از حوزهها منجر به توافق همهجانبه نشده است. وزیر امور خارجه با اشاره به تلاش ایران برای تدوین بستهای پیشنهادی خاطرنشان کرد: موضع ما در تمام زمینهها مشخص است و ما مباحث کلی در حوزههای سیاسی، امنیتی، اقتصادی و بینالمللی را در قالب یک بسته پیشنهادی در دست تدوین داریم و آن را مبنای خوبی برای گفتوگو پیرامون مسائل منطقه و جهان که دست بهگریبان آنهاست میدانیم.
وزیر امور خارجه پیش از پاسخ به سؤال خبرنگاران، مشورتهای انجام گرفته میان مقامات ایران و عمان بهویژه در چهار سال گذشته را موجد ظرفیتهای جدید و همکاریهای بین دو کشور عنوان کرد و گفت: دو کشور در بسیاری از موضوعات منطقهای و بینالمللی همکاریهای مشترکی دارند و در حوزههای مسائل اقتصادی مشورتهای چند جانبه سیاسی و منطقهای را دارند. متکی همچنین از امضای توافقنامه امنیتی دو کشور در آینده نزدیک به عنوان سمبلی از همکاریهای صمیمانه و استراتژی در حفظ ثبات و امنیت منطقه خبر داد.
در کنفرانس خبری وزیر امورخارجه با همتای عمانیاش، یوسف بن علوی اخبار مطرح شده مبنی بر لغو سفر سلطان قابوس به کشورمان را تکذیب کرد و با بیان اینکه این سفر همچنان به قوت خود باقی است، گفت: سفر پادشاه عمان به تهران به زودی انجام خواهد شد.
بن علوی با بیان اینکه سلطان قابوس به دیدار و گفتوگو با رهبران ایران علاقهمند است، تأکید کرد که انجام این سفر روابط دو کشور را به مرحله نوینی وارد میکند و لذا برای توسعه روابط دو جانبه بسیار مهم خواهد بود.
تأکید مرکل بر راهحل دیپلماتیک برنامه هستهای ایران در آخرین روز نشست گروه هشت، صدر اعظم آلمان بر پایبندی آلمان به ادامه راههای دیپلماتیک برای پیگیری و حل و فصل برنامه هستهای ایران تأکید کرد. آنجلا مرکل روز جمعه در عین حال، همراهی با سیاستهای خصمانه آمریکا و برخی کشورهای اروپایی برای اعمال تحریمهای جدید در مراحل آتی علیه ایران را بعید ندانست. دمیتری مدودف نیز در کنفرانس مطبوعاتی خود در پایان نشست سران گروه هشت در ایتالیا اعلام کرد که کشورش به این نتیجه رسیده است که موضوعاتی همچون مسأله هستهای ایران و کره شمالی، باید تنها از راههای دیپلماتیک و سیاسی حل و فصل شود. خروج رئیس جمهور چین از نشست گروه هشت نیز بازتاب گستردهای داشت. مهمترین خبر همایش نشست اخیر گروه هشت در ایتالیا ترک اجلاس توسط هو جین تائو، رهبر چین به خاطر ناآرامیها در منطقه خودگردان ایغور چین و پیشنهاد سیلویو برلوسکونی، نخستوزیر ایتالیا برای برگزاری نشست بعدی اجلاس G8 طی سال جاری در آکویلا بود.